Daily Calendar

...Kisah Cinta 07Feb 2010....

......Hari-hari yang penuh dengan emosi....

Wednesday, June 30, 2010

Akulah Wanita itu

Aku bkn wanita yg baik sgt.
Aku ader kekhilafan sbg manusia biasa.
Hati aku..hati kering. Tapi aku suka..
Kalau aku benci kau.. mmg aku benci
Kalau aku suka kau pun.. tu mmg sbb aku suka..

Aku garang..tapi aku pyayang..
aku akan ingat apa yg org buat kat aku..dan keluarga aku..
baik atau jahat..

Aku nak hidup berdikari..walaupun aku dah kahwin..
sbb dari kecil mmg aku dah berdikari..
dah belajar hidup susah..sampai satu tahap..aku rasa..
aku kah itu??.. rasa macam tak percaya..aku pnh lakukan 'perkara2' tu..
sbb tu aku nak ader rumah sendiri..tak mahu kongsi dgn family lain bila dah kahwin..
itu prinsip ok..
sila paham!!

Aku nak didik anak2 dan urus rumah tangga ikut cara aku..
Bukan cara orang lain..
Aku nak masak ikut resepi aku..ikut selera aku..suami dan anak2..
Walaupun suami lagi suka masakan mak dia.. tapi aku akan belajar
walaupun mungkin tak 100% sama.. sbb apa yg sedap kat dia tak semestinya sedap kat aku kan.. aku tak suka share2 barang ngn org..lagik2 share dapur.. harap maaf..

Aku tak pandai nak manis2 muka bila aku dah benci..
Aku tak reti cara2 nak membodek bila aku rasa menyampah..
Aku tak kan cakap dgn 'orang' tu bila aku dah benci kat dia..
so bila aku diam tu..paham lah..
semua family aku dh paham perangai aku..ko tak suka??..
ader aku kisah??
dari kecil mmg aku dah biasa luahkan apa yg aku tak suka..
apa yg aku tak puas hati..bukan diam pendam perasaan..sbb tu hidup aku selalu happy..
aku tak reti nak diam2 kalo aku tak puas hati..
biarlah org tu kata aku ni mulut jahat bagai..
asal hati aku senang..

Aku bukannya takut nk terima kesalahan macam perempuan gila tu..
kutuk aku bagai..pastu delete semua bukti..tak ngaku..kata tu kerja org lain
ko mmg BACUL!!..
aku diam jerk sbb aku preggy ok..
kalo tak..mmg aku dah lempang muka ko
Biar muka ko senget masa ko nak kawen nnti..

Tak kisahlah saudara ke apa..
Langsung tak jadik kudis pun..
sampai abah tanya aku.. "Sampai bila nak berdendam.?"
Aku jawap.. " Sampai mati".. pastu Abah dah tak tanya dah..

Jahat kan?.. aku jahat tapi aku tak dtg kenduri org pastu kutuk bagai..
aku tak dtg lagik bagus..aku tak tahu apa2.. aku tak buat dosa
walaupun org umpat aku sombong ker..berlagak ker..
mampos ko lah.. sorry..teremosional..

Dgn asben aku pun.. kalo tak puas hati..aku cakap..
Mmg dia asben aku.. syurga kat tapak kaki dia kan..
Tapi aku ni tanggungan dia..dia kena paham perasaan aku gak..
Bukan main suka buat keputusan ikut sedap dia..
Kalo dia buat macam tu..aku pun akan buat.. dan aku cakap..
Kalo dia boleh buat macam tu..aku pun boleh..mungkin lagik teruk..
Bukan nak ugut.. tp kenyataan apa..
Dia kawen dgn aku..sbb diri aku..
Jadi dia kena terima siapa aku..
Hidup ni kalo jadik baik sgt pun susah..
Orang pijak kepala.. macam kita ni lembik..
Biar ader jahat2 sikit.. itu pendapat aku.. tak tahulah korang macam mana kan..

Kalo kat FB tu.. mana2 aku tak suka..aku remove n block jer tanpa banyak cakap..
aku buat diam2 jerk..
sbb aku preggy..malas nk bising2..
Tak ramai kawan kat list aku pun takper dari buat susah aku jerk..
FB bukan macam FS..FS siapa2 pun leh boleh add..leh approve

Kalo takat nak berlagak..cakap gebar2 depan aku tapi habuk pun takada..
pirahhh.. langsung aku tak heran beb..

Nota Tumit: Aku tak marah kan sesiapa saat ni..

smlm p cek up!!


semalam aku p cek up!!.. dah 17 minggu.. kejap jerk rasa.. hehe..
maksudnya.. aku dah 4 bulan lbh..Alhamdulilah..

sbnarnya dah 3x kali aku p cek up kat KPMC tu..
aku pilih KPMC sbb dekat dgn rumah..pastu aku blh cekup malam..
kalo siang mmg susah lah kan.. dah lah aku ni banyak cuti sejak preggy ni..
karang nk cuti lagik.. lagipun aku ni paling malas bab tunggu ni..mmg pantang aku dr dulu
kalo aku p gomen mmg nak menunggu tu paling aku malas.. pastu dia bkn ikut nombor
dia ikut siapa yg paling kritikal.. baik aku p private.. walaupun ader org yg ckp buang duit..
tapi aku tak kisah..janji hati senang..karang bengang tak pasal2 darah naik..hahaha
dah lah nk wat cek up...

aku pilih Dr. Mimi Suria.. of course lah sbb dia pempuan kan..
asben aku yg request nak prempuan..

mmg berbeza kali p private n gomen.. mmg lah mahal kan..
tp cepat.. dan layanan bagus.. doktor baik.. n yg best ader scan!!

first aku scan.. doktor cuma tunjuk jantung dia..yg lain2 lom nampak lagik..
masatu tak rasa pape lagik.. biasa jerk..lagipun masa tu aku sorang..
first cekup kena p siang..pastu baru wat appoimnt ng doktor nk malam
Dr. Mimi ni ada malam pada hari Rabu jerk..so kalo ader date nk tgk wayang murah..
cancel lah yee.. hehe--

kali kedua..aku p ngn asben..aku yg ketiga..oklah tu..
mula2 kena test air kencing n berat..berat aku turun lagik!!
pastu jumpa doktor amik tekanan.. dan scan..
masatu baby kecil lagik.. tp dah nampak tangan..kaki..kepala..
lambai2 kat aku.. terharu!!.. nasib doktor bg tgk lama tp tak puas..
asben aku lak macm tkejut..hahahaha
tp bila doktor Mimi halakan monitor pada asben aku..baby terus berenti gerak..sampai doktor kata.. "tu kan ayah awak tu.."
terus dia gerak balik.. bila monitor p kat aku balik..mmg aktif dia gerak.. mungkin dia tahu..
ini ibu aku.. dan nk ckp.. "ibu..ibu.. saya ni.. " hahahaha
agak aku lah...

balik tu..aku kata kat asben.. "apasal erk baby tak mo gerak bila tgk abang?"
asben aku ckp.. " dia pelik..apasal muka org ni sama macam muka aku ni"..
hah??.. yeker??.. eleh nk kata baby ni macam muka dia lah tuuu.. iskhhh!!

mlm tu aku asik terbayang jerk tangan dia melambai aku.. rasa mcm nk bawak balik jerk sacn tu.. hahahahaha

semalam..ecehhh!!
aku p cek up lagik..
macam biasa test urine..timbang berat..amik tekanan
pastu scan.. kali ni baby dh besar..
bila aku tanya doktor gender anak aku..dia kata baby kecil lagik
susah nk nampak..lagipun terlindung dengan tali pusat..
tp doktor kata..dia dapat agak anak aku ni jantina apa..
tp dia takleh bgtahu..sbb agak jerk.. hanya utk rekod dia saja..
iskhh doktor ni.. saja jerk nk buat aku saspen..
bila monitor hala ke asben aku..
aku pelik bila laki aku banyak tanya..sbb laki aku ni kan pendiam..
mungkin dah tak terkejut mcm hari tu kot..hahahaha
doktor kata next cek up kena amik darah..
dia bagi form..
pastu kami pun p tunggu kat G floor..kat farmasi amik ubat..
laki aku tunjuk rakaman tadi..ohhh barulah aku tahu..
patutlah dia banyak tanya..rupa2nya dia rakam masa doktor hala monitor tu..
nak bagi suara dia ader lah tu..konon2 dia banyak tanya..prihatin yer??..
hehe..

itulah kisahnya.. nasib cek up kali ni semuanya ok
kalo cek up yg kedua..air kencing aku ader protein..
sbb aku tak minum air..
makcik aku kata.. (dia ni nurse gomen)
ader protein bukan maksud kencing manis..
tp bahaya gak.. tak silap aku boleh sbbkan sejenis penyakit..
tak ingat lah namanya..hehe..
bahaya tuk aku dan baby..

Nota Tumit: Tak sabar nak rasa baby menendang... nikmatkah??...

Digi VS Maxis

hahahahaha-- Fb dah tak boleh on kat opis aku ni--
senang kata.. dah kena block!!.. padan muka aku gak kan.. tulah asik on Fb 8 jam..
kejap2 Fb..kejap Fb.. terpaksalah balik rumah baru aku bukak FB.. hehe--

mula2 aku ingat nak bawak berokBand sendiri..tp aku blom beli lagik..
ingat nak try guna maxis tapi line maxis kat opis aku ni macam.... macam aku ni kerja dlm gua lak.. mmg pun!!
bila org call.. nak lari ke hulu hilir mcm org gila..hahaha

maxis kan murah.. sbb tu aku pilih maxis.. tp ramai kata Digi lagik bagus..
kalo pakai Digi pun ok gak kan sbb line Digi mmg full kat opis aku ni.. hanya line Digi jer yg dapat
tp malas lak aku nk bayar kat dua tmpt yg berlainan..kalo maxis jerk kan bagus.. lagipun aku mmg pakai line maxis..asben aku..pakai Umobile..tp bila balik kg..mmg tak dapat Umobile tu.. tapi takperlah..kampung laki aku ader WIFI kat umah dia..

tp masalahnya bila balik kg aku lah.. haruskah aku pakai Digi??..

kalo pakai Digi boleh aku bawak p opis..boleh aku layan FB..
nnti akan ku fikirkan.. tp keperluan kah???

itu yg aku kena fikirkan... huhuhu

mengada2 lah ko ni yatie.. nak beli2 beli jelah..
banyak lah cerita..maklumlah org cermat mcm aku mmg kena berkira..hehe~~

masih lagik...

Digi VS Maxis

Friday, June 25, 2010

16 week~~


Sebenarnya dah lama aku nk update blog ni.. tp selalu sejak mgandung ni vit M terlampau bnyak..memandangkan hari ni sabtu dan terpaksa menunggu hubby ku sampai mgambil aku di opis..jadi aku rasa..baik aku gunakan masa ni utk menulis dlm blog ni..bkn takat dh berabuk..dah berkulat agaknya blog aku ni.. sbnarnya dh lama aku niat nak story psl pgalaman aku mengandung..tp macam yg aku katakan tadi..vit M terlampau banyak..jadi walaupun kat umah aku masih boleh tulis blog..selalu saja aku melengah2knnya..Alhamdulillah..aku dh pun 16 week bersama 4 bulan.. rasa mcm sekejap jerk tp sbnarnya.. mcm2 pgalaman yg aku lalui..nasiblah aku ader ramai rakan yg preggy sama sepertiku..jadi taklah rasa asing sangat.. boleh tukar2 cerita dan share apa yg patut.. ok.. aku sbnarnya dpt merasakan yg aku preggy bila aku merasakan kelainan pada tubuh badan ku..dan kata hati kuat mgatakan aku preggy..aku rasa pening dan loya..tp aku tak muntah..ianya berlarutan utk beberapa minggu.. aku nekad utk membuat ujian kehamilan sendirik..ptg tu..pas balik kerja aku mengajak suamiku ke Watson..masa tu aku suh suamiku tunggu di dlm kereta jerk..bkn apa..aku malu bila suamiku tahu yg aku nk beli pregnancy test..nampak mcm aku ni excited sgt lak nak ader anak.. sampai jerk umah..aku terus buat..tapi hampa..negatif... tp pening dan rasa loya masih melanda diri aku ketika itu.. rasa macam nk muntah..tp tak muntah.. bila aku cerita pada kwn2 ku..ader yg mgatakan aku mungkin hamil..tp biasalah..awal lagik kan..bila period aku lambat dua hari (sbb period aku biasanya tetap pada setiap bulan..) aku sekali lagik buat ujian kehamilan..tp masa tu aku tak harap 100%..sbb takut kecewa kan..kali ni aku buat pagi..bangun2 saja dari tidur aku terus capai pregnancy test..aku tunggu lima minit..akhirnya....Alhamdulillah..keluar dua line walaupun line yg lagik satu tu..samar2 jer warnanya.. masa tu aku masih tinggal dgn keluarga..mama lah org pertama yg tahu aku pregnant..dan kedua adalah suamiku.. aku terus mgejutkan suamiku..dia lak macam mamai2 jerk dgr apa yg aku ckp.. masa tu happy tak terkira.. hadiah yg paling bermakna sgt walaupun sejak akhir2 tu aku selalu bersedih kerana manusia yg tak habis2 dengki pada aku..takperlah..sekurang2nya Allah tu Maha Penyayang kan..org buat jahat kat aku..aku diam jerk..tp Allah tu mgembirakan hati aku dgn berita kehamilan aku ni.. beritu tu pun dah cukup buat aku gembira sangat.. Terima Kasih Allah..
Mula2 aku tak ader apa2 alahan..cuma perut ku rasa sakit.. sbb rahim mula mgembang..masa ni mmg aku berhati2 sgt sbb masih baru kan..tp sbnarnya ader peristiwa yg tak mampu aku lupakan.. aku boleh membantu suami mencuci rumah kami..masa tu mmg tak tahu aku preggy..tp mmg sakit lah perut aku masa tu.. Alhamdulilah tak ada apa2 yg berlaku..dan yg kedua peristiwa aku mgehar Kynn yg berjalan laju masa nk ke kantin.. masa tu aku, Kynn dan Wan nak ke kantin waktu lunch..lunch pukul 12 tp kitaorg ni kul 11.55 dah keluar sbb tak mo berebut dan beratur panjang nk dptkan makanan..dah Kynn yang bos tu pun sama keluar awal..aku dan Wan apa lagik.. amik peluang lah..masa tu aku berjalan laju nak kejar Kynn..pas tu perut aku rasa sakit sgt..aku lak boleh gelak2 sbb teringat peristiwa aku kejar Kynn sbb tak mo Kynn dapat awal dr aku.. Alhamdulillah..
aku merasa pelik apasal aku tak kena alahan.. bg aku..semua wanita hamil perlu kena alahan..baru rasa mgandung kan..mcm pelik lah bila mgandung tp tak ada alahan..tapi nak masuk dua bulan kehamilan..aku alami alahan yg teruk sampai nyaris2 kena tahan wad hospital kerana kurang air.. aku juga kena kencing kotor sbb tak minum air... aku langsung tak boleh mkn dan minum masa tu..apa saja yg masuk dlm mulut aku..semuanya akan keluar balik..mmg masa tu ader lah masa yg amat kritikal bagi aku..sampai satu hari aku tak mkn dan minum apa2.. semua yg aku mkn rasa pahit.. apatah lagi air kosong.. padahal sebelum ni..aku lah hantu air kosong.. mmg air2 lain tak boleh lawanlah air kosong.. berbotol2 aku boleh habiskan..tp bila preggy..lain pulak..air kosong tu sangat pahit aku rasa.. perut aku sakit mcm kena gastrik sbb tak mkn dan minum..pergi klinik..doktor bagi aku mc dua hari..katanya aku alami 'kekeringan' dan 'kencing kotor' kalau tgk pada fizikal mmg aku nampak ok..tp bila tgk pada air kencing aku..mmg ada masalah..doktor ckp..kalau tak ok lagik..aku kena cepat2 p hospital masuk air..bila hari kedua aku masih tak baik2.. aku decide tuk pergi hospital.. tapi nasib aku tak kena tahan wad sbb doktor kata darah aku masih stabil..ntah..aku bkn budak medic..aku pun tak paham apa kaitan darah dgn air.. jadik aku balik rumah dan dapat lagik satu mc esoknya..alahan ni aku alami sampai hampir bulan ke 4..masuk bukan 4 aku dh boleh mkn dan minum cuma air kososng aku masih tak boleh jalan..of course aku muntah pas tu..mcm2 sbnarnya pgalaman yg aku alami masa pregnant ni... barulah aku tahu macam mana pgorbanan seorg ibu tu kan..anak blom lahir..tp macam2 dh kena berkorban.. takpelah..ganjaran yang Allah beri bukan sikit2 kan..jadi redha sajalah..
bila dah 4 bulan ni..aku masih muntah2 lagik.. tp tak lah teruk macam dulu..mkn dah boleh..so Alhamdulillah lah atleast ader makanan tuk anak aku kan.. dapatlah dia sikit vitamin dr apa yg aku mkn.. kdg2 masa muntah tu.. aku siap nangis lagik.. kesian aku pada anak aku..sbb alahan aku langsung tak boleh mkn n minum.. kesian dia tak dpt apa yg patut dia dpt dr ibunya ni.. aku selalu suruh dia kuat..dan sbb dia lah aku kuat.. bila dh nak jadik ibu ni naluri keibuan jadik kuat.. apa2 pun semua untuk anak.. ibu sakit takper.. janji anak aku sihat dan sempurna serta selamat segalanya.. Amin!!

Tuesday, June 15, 2010

Bila nk berakhir?..

..Bilalah nk berakhir ni?.. aku dh tak tahan dah ni.. Ya Allah..kuatkanlah hatiku.. Amin!!